DOLAR 32,3520
EURO 34,7998
ALTIN 2.475,87
BIST 9.814,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Cum 22°C
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C

Ünlü Bilim İnsanlarının İlginç Hikayeleri!

Ünlü Bilim İnsanlarının İlginç Hikayeleri!
REKLAM ALANI
A+
A-

Bilim insanlarının birçoğu tuhaf ya da asabi bir kişiliğe sahipken, diğerleri diğer insanların zayıf beyinlerinin sınırlarını anlamayan bilgelerdi. Ve çok azı hem korkunç hem de gülünç sonuçlara ulaşarak, bilgi arayışlarında olağanüstü bir mesafe kat edebildi.

Nikola Tesla

Nikola Tesla bilimin tanınmamış kahramanlarından biriydi. 1884’te Sırbistan’dan Amerika’ya geldi ve hemen Thomas Edison için çalışmaya başladı; bazılarından Edison’un da kendine pay çıkardığı radyo, robotik ve elektrik alanlarında önemli buluşlar ortaya koydu. (Tesla ampulü gerçek icat edendir, Edison değil.) Ancak Tesla, sadece bilimsel arayışında takıntılı değildi. Muhtemelen obsesif kompulsif bozukluğu (OKB) vardı, saça, inci küpelere, biraz kirli olan her şeye dokunmayı reddederdi. Ayrıca, 3 numaraya takıntılı hale geldi, 3 kez binanın etrafında yürümeden binaya girmezdi. Ve her öğünde, yemek kaplarını parlatmak için tam 18 peçete kullanırdı.

ARA REKLAM ALANI

Pisagor

Yunan matematikçi Pisagor’a, geometrinin temeli olan Pisagor Teoremi için teşekkür edebilirsiniz. Ancak bazı fikirleri zamana yenik düşmüştür. Örneğin, Pisagor vejetaryenlik felsefesini benimsemiştir ancak inandığı ilkelerden biri fasulyeye dokunmayı ya da yemeyi kendine yasaklamaktır. Efsaneye göre, Pisagor’un ölümü fasulye yüzünden olmuştur. Saldırganlar tarafından evinden kovalandıktan sonra bir fasulye tarlasına girmiştir. Tarlaya girmektense ölmeyi tercih ederdi ve saldırganlar boğazını hemen kestirmiştir.

Isaac Newton

Yerçekiminin kâşifi olarak tanıdığımız İngiliz matematikçi, fizikçi ve gökbilimci Isaac Newton, hep o meşhur “kafaya düşen elma” öyküsüyle anımsanır. Oysa gerçekte Newton’a yerçekimini bulduran kafasına düşen bir elma değildir. Yaptığı sayısız gözlem ve deneyden yalnızca birinde ağaçtan düşen bir elmayı görmüş ve onu yere dimdik düşürenin de Ay’ı (uzayda dümdüz yoluna devam etmesini engelleyip) Dünya çevresindeki yörüngesinde tutanın da aynı kuvvet, yani yerçekimi olduğu sonucuna varmıştır.

Tycho Brahe

16.yüzyıl Danimarka astronomu Tycho Brahe, ilginç yaşamı ve ölümü ile bilinen bir asildi. Burnunu üniversitedeki bir düelloda kaybetti ve daha sonrasında metal protez taktı. Partilere bayılırdı: Kendine ait bir adası vardı ve arkadaşlarını çılgın bir kaçamak için şatosuna davet etti. Misafirlerinin, evcilleştirdiği kuzey geyiğini ve Brahe’nin kendi yemek artıklarıyla masanın altından beslediği ‘’soytarısı’’, Jepp isimli cüceyi gördüklerinden emin oldu. Ancak partilere olan sevgisi, yanlışlıkla ölüm sebebi olmuş olabilir. Prag’taki bir şölende, Brahe tuvalete gitmesi gerektiğinde masada oturmaya devam etmek için direndi, çünkü masadan ayrılmak görgü kurallarına aykırıydı. Bu yanlış bir hareketti çünkü Brahe böbrek enfeksiyonu geçirdi ve 11 gün sonra 1601’de mesanesi patladı.

Marie Curie

Radyoaktivitenin kâşiflerinden Polonyalı bilim insanı Marie Curie, Nobel ödülünü iki kez kazanan tek kadın ve bu ödülü iki farklı alanda hem fizik hem de kimya dalında kazanan iki kişiden biri olarak bilinir. Geliştirdiği taşınabilir röntgen aygıtıyla 1. Dünya Savaşı’nda birçok yaşam kurtaran Curie, döneminin öteki bilim insanlarının tersine buluşlarıyla zengin olmayı amaçlamamış. Hatta kazandığı Nobellerden elde ettiği geliri bile arkadaşlarına, öğrencilerine ve genç araştırmacılara dağıtmış. Buluşlarının patentini de almamış. Öyle ki yaşamı boyunca radyumun tıptaki önemine dikkat çeken Marie Curie, bu elementin aşırı değer kazanması nedeniyle kendi keşfettiği radyumu yüksek meblağlara satın almak zorunda bile kalmış!

Richard Feynman

20. yüzyılın en verimli ve ünlü fizikçilerinden biriydi ve Amerika’nın en gizli çalışması olan Manhattan Projesi’nde ünlü bir atom bombası inşa etmek üzere yer aldı. Fakat fizikçi, biraz şakacı ve sorun çıkaran biriydi. Söylentiye göre Los Alamos’taki Manhattan Projesi’nde sıkıldığında, sistemlerin kolaylıkla nasıl kırılabileceğini göstermek için boş vakitlerinde kilitleri açmak ve güvenliği kırmak üzerine çalıştı. Ancak bu onun maceralarının sonu değildi. Nobel ödüllü kuantum elektrodinamik teorisini geliştirirken Las Vegas gösteri kızlarıyla takıldı, Maya dilinde uzmanlaştı, Türk ve Moğol toplumlarının gırtlaktan söylediği şarkıları öğrendi ve kauçuk o halkalarının 1986’da Challenger uzay aracının patlamasına nasıl sebep olduğunu açıkladı.

Paul Erdős

Paul Erdős kendini mesleğine adamış, hiçbir zaman evlenmemiş, sürekli seyahat halinde olan, meslektaşlarının kapıları önüne aniden ortaya çıkıp ‘’Algılarım açık.’’ diyerek çalışmalarının peşinden koşan ve devam etmeden önce sorunlar üzerine 1 ya da 2 gün düşünen Macar bir teorisyendi. İlerleyen yıllarında, çok fazla kahve içmeye başladı ve uyanık kalmak için kafein ve amfetamin hapları kullanmaya başladı çünkü günde 19-20 saat matematik üzerine çalışıyordu. Kararlı odaklılığı ile karşılığını almıştır: Matematikçi yaklaşık 1,500 önemli makale yayınladı ve günümüz matematikçileri altı dereceli ayrılık sayılarını açıklayan ‘’Erdős sayılarını’’ hesaplamaya çalışıyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.